miercuri, 21 mai 2008

Muzica si tensiune

.



de Geanina Furdui

Aveţi tensiunea puţin mai mare decât valorile normale şi parcă nu vă simţiţi încă pregătit să urmaţi un tratament medicamentos? Specialiştii site-ului www.webMD.com vă sfătuiesc să petreceţi o jumătate de oră pe zi ascultând muzică şi respirând lent. Acest lucru va scădea cu cel puţin 3 puncte nivelul tensiunii arteriale.


Terapia prin muzică poate fi benefică persoanelor hipertensive. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de cercetătorii italieni pe 28 de adulţi care luau medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale.

Mai întâi, pacienţii au purtat, timp de 24 de ore, un dispozitiv care le-a monitorizat tensiunea arterială. Apoi, ei au primit câte un CD cu muzică clasică, celtică sau indiană.

Toate melodiile aveau ritmuri lente, asemănătoare, spune prof. dr. Pietro A. Modesti, de la Universitatea din Florenţa, realizatorul studiului. Pacienţii au avut ca sarcină să asculte CD-ul 30 de minute în fiecare zi, timp de o lună.

Ei au fost învăţaţi ca pe parcursul celor 30 de minute să respire încet. La sfârşitul lunii, pacienţii au purtat, din nou, dispozitivul de monitorizare. Concluzia este că nivelurile tensiunii arteriale s-au apropiat de normal în timpul studiului.

Când experimentul s-a încheiat, cercetătorii au constatat că tensiunea medie sistolică a scăzut, în medie, cu trei puncte şi tensiunea diastolică a scăzut cu patru puncte. “Combinaţia dintre muzică şi exerciţiile de respiraţie a avut un efect antidepresiv”, a precizat prof. dr. Pietro Modesti.

Niciun comentariu: